TRAININGEN

Naast mijn praktijk geef en ontwikkel ik training en bijscholing. Dat kan zijn in opdracht van een organisatie met een specifieke vraag, maar ook voor opleidingsinstituten in het werkveld. Daarnaast ontwikkel ik bijscholingen samen met collega’s uit het veld. Ik vind meerdere perspectieven op een thema belangrijk.

Trainingen

In alle trainingen en bijscholingen is mijn uitgangspunt dat je in je werk als therapeut je eigen instrument bent. Dan kan elk thema een ingang zijn om jezelf te herijken, af te stemmen in het thema. Ik begin met de relatie die deelnemers zelf hebben met het onderwerp. Verder ben ik in mijn aanpak zowel praktijkgericht als analytisch ingesteld, beide komen aan bod in mijn trainingen. En ik maak graag gebruik van beeldende werkvormen omdat ze een extra ingang zijn naar zowel onze onbewuste drijfveren als de gevoelslagen en verrassende informatie kunnen hebben over onszelf.

 

Supervisie of doorgaand leren

Naast trainingen, workshops en masterclasses kun je ook doorgaand leren in supervisie. In mijn supervisiewerk ga ik uit van het begrip ‘enactment’; er herhaalt zich altijd iets van het probleem van je cliënt in de relatie met jou. Dat is geen vergissing, dat moet gebeuren. Maar het moet niet doorgaan, als het goed is wordt het de ingang voor de verandering. Ook onderscheid ik twee verschillende vormen van ‘overdracht’. De ene vorm is heel helpend, want die bevat informatie over je cliënt en vraagt van de therapeut om diens authentieke gevoelens over de therapie in te brengen. De andere vorm kan de therapie wat in de weg staan en is een vorm van reactiviteit of afweer van de therapeut op diens eigen geschiedenis. Het kan heel helpend zijn om die twee vormen te onderscheiden.

Specialisaties

Rouw en (traumatisch) verlies

Op aanvraag. In dit thema is het omgaan met de eigen gevoelens over afscheid en verlies de basis. En hoe kijk je zelf aan tegen de dood? Belangrijk is ook het omgaan met gevoelens van machteloosheid ten opzichte van iemand die een groot verlies te verwerken heeft. We kunnen de ander immers niet redden van diens verdriet. Rouw en verlies gaan vaak samen met diepe emotionele ontregeling, hoe werk je daarmee? Verlies raakt altijd ons hechtingssysteem, wat betekent dat voor je verbinding met je cliënt en hoe is dat voor jezelf?

 

Inner Family Dynamics

Emotieregulatie en het zenuwstelsel verbonden met de dynamiek van de innerlijke familie. Samen met Arienne Klijn en Nicky Smout. Zie voor aanbod de website van de Innerlijke familie.

 

De ‘Wounded Healer’

Deze training is een masterclass voor therapeuten en geef ik samen met Henne Arnolt verschuren. Zie voor het aanbod Life in Progress en Bodymind Opleidingen. Het begrip Wounded Healer, kun je zien als een archetype, een gedeelde menselijke ervaring en komt van Carl Jung. Het gaat over het gegeven dat we als therapeuten ook werken vanuit onze eigen wond. Tegelijkertijd zijn we geneigd om dit weg te drukken of zelfs te ontkennen in relatie tot onze cliënt. We houden in onszelf dan alleen contact met de ‘heler’ en in de cliënt alleen met de ‘wond’. Dat schaadt het vermogen van de cliënt om te helen. Het archetype van de Wounded Healer leert ons om contact te houden met beide aspecten in onszelf, zowel de wond als de heler in onszelf te voelen en daarmee ook in de cliënt te kunnen zien. Zodat deze dat ook in zichzelf kan vrijmaken.

Schuld en Schaamte

Op aanvraag. Dit is een workshop van vier uur. Waarbij we een handvat onderzoeken dat ons eigen zenuwstelsel ons biedt; hoe resoneert het in onszelf als we de schuld en schaamtegevoelens zien bij een ander? Schuld en schaamte gevoelens kunnen een grote last zijn voor cliënten. Tegelijkertijd zijn ze een ingang voor heling. Want juist van deze gevoelens is het zo nodig dat ze geuit mogen worden. En het helpt meestal niet om tegen iemand te zeggen dat die gevoelens niet nodig zijn, in tegendeel, dat werkt vaak averechts. Hoe ga je daar dan mee om? Onze eigen spiegelneuronen spelen er een rol in. Daarmee gaan we aan het werk, praktisch en theoretisch.

 

Trauma en Regulatie

Emotieregulatie, hechting en de ontwikkeling van ons ‘Social engagement system’ volgens Porges/Deb Dana. Een programma van 3 dagen. Zie voor aanbod de website van Holos.

 

De Nervus Vagus in Therapie                

In deze driedaagse training onderzoeken we ons eigen ‘window of tolerance’ en frissen we de kennis van het zenuwstelsel op. We gaan dieper in op wat maakt dat wij ons veilig kunnen voelen in contact en hoe zich de onveiligheid uit in ons eigen systeem. We zoomen in op wat Stephen Porges het ‘social engagement system’ noemt, wat we ontwikkelen in de vroege hechting. Hoe werkt dit in de relatie met onze cliënten? Zie voor aanbod de website van het NIB.